Vi er gode til bueskydning


I Thy Bueskyttelaug har vi fokus på barbue og langbue. Langbuen og barbuen er jo i princippet bare en pind med en snor imellem. Men de to buetyper gemmer samtidig en urgammel mystik - simpelt er udfordringen. Langbuen og barbuen har et enkelt og for manges øjne smukt ydre, der gemmer på tusindårs historie fra svundne tider, og deres enkelthed, til trods er de svære at håndtere. Her i ligger udfordringen. Stiger temperaturen ændrer træet sig og buen opfører sig for en stund som kvæg på ny græs.


Langbuer

Vi skyder med alle slags langbuer, nogle avancerede moderne købte med både laminat og kulfiber, andre har vores medlemmer selv lavet efter urgamle optegninger. Et medlem har anskaffet en Japansk yumi, som er en meget stor bue på ca. 2,5 m bygget i bambus, som det kræver stor koncentration at skyde med. Skønt unge af alder er de ældste langbuer vi skyder med kopier af jernalderfolkets buer. Enkelte af klubbens buer er langbuer.


Barbuer

Når det gælder barbuer, skyder vi med alt fra spektret. Den ”ældste” af slagsen et af vores medlemmer skyder med er en indkøbt kopi af en 3.000 år gammel assyrisk rytterbue bygget med sener, lidt træ og horn. Spørger du medlemmet om buens egenskaber får du sikker svaret:”Djævelsk hurtig, langtrækkende og præcis bue, men den kræver dyb koncentration at ramme med.”Andre skyder med glasfiberkopier af ungarnske rytterbuer. Endelig er vores væsentligste klub beholdning af buer også barbuer, dog i mere moderne udgaver med håndsektion for sig og ben for sig. Det er buer, der med lidt (omend kostbar) udbygning kan blive til recurvebuer efter den internationale standard.


Compoundbuer

Når det gælder compoundbuer, er et par at vores medlemmer "helt solgt" til buetypen, og særligt et af vores medlemmer har nørdet rigtigt meget i opsætning af compoundbue. Så selv om det er nyt for os som klub at skyde med sigte, tør vi godt love, at kommende compoundbueskytter kan få god vejledning i lauget.


Egne pile og buer

I Thy Bueskyttelaug er vi specielt gode til at lave egne pile og buer. Et godt sæt pile er næsten vigtigere end en god bue. En god pil skal passe til både skytte og bue, medens en bue "blot" skal passe til skytten, og det kræver en del erfaring at lave den helt rigtige pil. Buer fremstilles også selv af nogle af laugets medlemmer. Fra tid til anden afholder Thy Bueskyttelaugs medlemmer kurser i fremstilling af pile og buer. Et sæt rigtig gode pile tager nogle aftener at lave medens en bue kræver koncentreret indsats over en til to weekender.


Recurvebuer

Ønsker man at skyde med recuvebue, har Thy Bueskyttelaug ikke den store erfaring, men den basale bueskyttetræning kan vi naturligvis tilbyde. For videre træning vil vi henvise til nogle af vores naboklubber, som har stor erfaring med denne buetyper.